Image Alt

Blog

Ferragosto autiossa Roomassa

Keisari Augustukselta kävi jokunen muukin nykyelämäämme vaikuttava asia kuin se kuuluisa käsky maailman verollepanosta. Augustuksen syyksi voi laittaa senkin, että italialaiset lomailevat pari, kolme viikkoa nimenomaan elokuun puolivälin tietämillä. Eilen 15.8. yksi Italian monista kansallisista vapaapäivistä Ferragosto, jonka nimi tulee latinan Feriae Augusti eli ‘Augustuksen lepopäivästä’. Augustus määräsi nimittäin jo 18 eaa., että tuolloin biletetään, katsotaan hevoskilpailuja ja nautiskellaan. Ferragosto on vähän niin kuin italialainen juhannus, keskikesän juhla (!), jonka molemmin puolin koko Italia pitää kesälomaa. Toisin sanoen laittaa kirjaimellisesti 2 – 3 viikoksi lapun luukulle, haistattaa pitkät työvelvollisuuksille ja talouskriisille ja painuu rannalle ottamaan aurinkoa. Myös Rooma on nyt turistipitoisinta historiallista keskustaa lukuun ottamatta mennyt kiinni. Pikkuputiikkien, kampaamojen, pesuloiden, autokorjaamojen ja ravintoloiden ovia koristaa lappu “chiuso per ferie”, suljettu loman vuoksi.

Suomalaisiin vähintään kuukauden mittaisiin kesälomiin tottuneena en amerikkalaisten ystävieni tapaan kauhistele loman pituutta (“Kolme viikkoa lomaa! Tässä taloudellisessa tilanteessa!”), mutta sitä kyllä jaksan ihmetellä, että kaikki pitävät lomansa yhtaikaa. Täällä ei siis tunneta mitään porrastettuja kesälomia tai palkata kesäntyöntekijöitä lomien ajaksi, vaan bisnes laitetaan yksinkertaisesti kiinni. Ja koska kaikki lomailevat elokuussa, niin agriturismojen, hotellien, rantojen, lentojen jne. hinnat ovat jopa kolminkertaisia verrattuna esimerkiksi kesäkuuhun tai heinäkuun alkuun, jolloin on kuitenkin jo aika mukavat lomakelit. Italialaiset perustelevat elokuun lomia usein sillä, että silloin on kaikkein kuuminta, mutta se on kokemukseni mukaan ihan kukkua. Kesäkuussa on ollut paljon kuumempia päiviä kuin esimerkiksi tänään. Toisaalta tekeväthän italialaiset kaikki muutkin asiat yleensä yhtaikaa (esim. menevät syömään kaikki yhdeltä ja yhdeksältä, ajelulle pääsiäismaanantaina jne.), joten sinänsä ei pitäisi olla mitään yllättävää, että koko Italia on lomalla samaan aikaan. Mutta vähän hölmöltä se tuntuu.

Ihan omasta valinnasta loman ajankohta ei ilmeisesti ole kuitenkaan kiinni, sillä peräti 48 % työnantajista vaatii, että loma pidetään elokuussa. Silloin kun on kätevää panna toimisto/ ravintola/ kauppa kiinni, koska ei ole asiakkaita eikä kukaan vastaa työposteihin, kun kaikki ovat lomalla. (Huomaako joku muukin tässä logiikassa jonkun ontuvan?)

Samaisen kyselyn mukaan 44 % italialaisista suuntaa lomallaan meren rannalle. Italian väkiluku on rapiat 60 miljoonaa, tästä voi itse kukin tykönään laskea paljonko siis rannoilla on näihin aikoihin väkeä. Siis yhtaikaa ja muunmaalaiset turistit vielä päälle. Onhan Italialla toki kiitettävästi rantaviivaa, mutta ei ne rannat nyt kuitenkaan niin isoja ole. Itse ainakin viettäisin lomaani nyt melkein missä tahansa muualla kuin täpötäysillä rannoilla, joista saa varmaan nyt pulittaakin 25 euroa. (Hulluja nuo roomalaiset italialaiset.)

Joten emme nytkään tee kuten roomalaiset tekevät, vaan vietämme elokuuta Roomassa. Täällä on kyllä vähän hämmentävää olla nyt, kun koko kaupunki on on ihan autio. Täytyy vain toivoa, ettei tässä lähiaikoina esimerkiksi auto – tai mikään muukaan – hajoa, en tarvitse pikaista hiustenleikkuuta, puvun pesettämistä, kenkiä tai muuta vaatteita. Täytyy selvitä myös ilman kalaa ja maailman parasta pizzaa, koska niin kalakauppamme kuin lähipizzeriamme on chiuso per ferie. Samoin korttelimme muutkin osteriat. Ikään kuin olisin missannut jonkun koko kaupungin evakuoimiskäskyn ruton tms. vuoksi…

 

 

Toisaalta  parkkipaikoista ei ole nyt pulaa ja kaupoissa ei tarvitse jonottaa. Mutta mahtaa Roomaan ensimmäistä kertaa elokuussa eksyvä turisti saada aika oudon kuvan miljoonakaupungista. Vaikka historiallisessa keskustassa on nyt mukavan väljää ja suurin osa kaupoista ja ravintoloista on kyllä auki. Nyt ei vaan kannata tarkkailla, minne paikalliset menevät. Ne ovat siellä rannalla.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

3 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Heli
9 years ago

Ehkä tuommoinen ryhmäkäyttäytyminen sitten on normaalimpaa kuin suomalainen virran tuomasta lastusta hermostuminen. Ehkä italialaiset/ korealaiset pääsee lomatunnelmaan vaan jos 20 sentin päässä aurinkotuolista on toinen italialainen/ korealainen? Koska Italiassa on näin mahdotonta elokuussa,ollaan yleensä ajoitettu Suomen loma näihin aikoihin. Siellä sitten taas oudoksuttaa, että koulut ja töihin paluu alkaa keskellä kauneinta kesää ja parasta loma-aikaa…

Terhi
9 years ago

Koreassakin 15. elokuuta on vapaa; tuolloin on liberation day. Ja myös kaikki korealaiset lomailevat samaan aikaan. Käsittämätöntä, että jos kesälomaa on yksi viikko, niin koko 50-miljoonainen kansa pitää sen lomaviikkonsa aivan samaan aikaan: elo-heinäkuun vaihteessa tai elokuun ekalla viikolla. Että aika samantyyppistä meininkiä kuin italialaisillakin. Tosin tuo 3 viikkoa lappu luukulla-meininki ei sitten ole ollenkaan korealaista (mutta omaan makuuni kylläkin just hyvä asenne, heh)

Sanna
Sanna
7 years ago

Aika sama boogi myös Pariisissa, tosin ajoittuu täsmällisesti elokuulle, koulut kun alkavat 1.9. Route de soleil – moottoritie Pariisista Välimerelle saadaan vuosittain tukkoon useiksi tunneiksi ellei päiviksi loman alussa ja lopussa. Myös junat ja lennot ovat piukassa. Palveluita tosin saa Pariisissa viime vuosituhannen loppua paremmin eteenkun siirtolaistaustausten pyörittämistä busineksista. Putkimiehestä joutuu puheiden mukaan maksamaan nelinkertaisesti, koska alalla merkittävät toimijat, puolalaiset, ovat kotona myös lomalla. Ja turisteja toki on & “palvellaan”. 15.8. juhlitaan Ranskassakin, vähän uudemmissa merkeissä Marian taivaaseenastumista. Muutenkin yhtäaikaisuus taitaa olla sitä eurooppalaisuutta; lounas yhdeltä, illallinen tosin tuntia roomalaisia aiemmin. Elokuussa lomailua rannoilla, syyskuussa paluu arkeen. Tuo kuumuus taas… Read more »

3
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x