Image Alt

Blog

Rooman EUR: kirsikankukkia ja fasistista arkkitehtuuria

Fasistisen arkkitehtuurin helmi tai modernin Rooman liike-elämän keskus eivät varsinaisesti ole niitä taikasanoja, joilla turistit saisi houkuteltua Rooman keskustasta EURin lähiöön. Mutta entäpä jos EUR esiteltäisiinkin vain yhtenä Roomassa hallinneen diktaattorin suuruudenhulluna rakennushankkeena niiden monien muiden joukossa, joita Rooman historia on pullollaan? Kerrottaisiin dramaattisesta neliskulmaisesta Colosseumista tai upeasta vesiputouspuistosta? Tai siitä, että EUR on Rooman paras paikka ihailla kirsikankukkia? Tai siitä, että siellä voi vaikka meloa tekojärvellä, kiipeillä seikkailupuistossa tai bilettää aamuun asti? Alkaisiko kiinnostaa?

EUR

Piazza Guglielmo Marconi

Historiaa ja arkkitehtuuria

EURin kaupunginosan outo kirjainyhdistelmänimi tulee sanoista Esposizione Universale Romana.  Nimi kielii siitä, että EURista piti tulla paikka vuoden 1942 maailmannäyttelylle. Itse asiassa Roomalle oli annettu kunnia pitää maailmannäyttely vuonna 1941, mutta Mussolini siirsi sitä seuraavaan vuoteen, jotta EUR voisi samalla juhlistaa Mussolinin valtaantulosta 1922 alkaneen fasismin 20-vuotispäivää Italiassa. Kun ottaa huomioon, että  EURia alettiin suunnitella jo 1920-luvun lopulla, Mussolinilla oli vahva luottamus oman valtakautensa (tai ainakin nimellisesti oman aatesuuntauksensa) jatkumiseen.

Mussolinin hankkeen pääarkkitehdiksi valittiin Marcello Piacentini ja ensimmäiset rakennukset valmistuivat 1938. Arkkitehtuuri on hakenut inspiraatiota fasististen ihanteiden mukaisesti Rooman valtakunnan kaupunkisuunnittelusta ja rakennuksissa on paljon samankaltaisia elementtejä kuin antiikin Roomassa – kaaria, pylväitä, obeliskeja, valkoisia travertiittipintoja – viivasuorina, pelkistettyinä ja “järkevinä” versioina vain.

Colosseo Quadrata

Palazzo dei Congressi

EURin tunnetuin nähtävyys on Palazzo della Civiltà del Lavoro, joka tunnetaan paremmin nimellä Colosseo Quadrato, neliskulmainen Colosseum. Jotkut kutsuvat sitä myös sveitsiläiseksi juustoksi, eikä yhtymäkohtaa tähänkään lempinimeen tarvitse kauan miettiä. Rakennusta ei voi olla huomaamatta lähestyipä tai ohittipa EURin mistä suunnalta tahansa. Se on päällystetty valkoisella travertiinilla aivan kuten Colosseumkin aikoinaan. Kiinnostava yksityiskohta on, että se on suunniteltu niin, että rakennuksessa on pystysuunnassa kuusi kaari-ikkunaa ja vaakasuunnassa yhdeksän: siis ylöspäin kuten kirjaimissa B-E-N-I-T-O ja sivusuunnassa kuten M-U-S-S-O-L-I-N-I. Tällä hetkellä rakennus toimii huippumuotitalo Fendin pääkonttorina.

EUR on myös siitä outo kaupunginosa Roomassa, että siellä on vain yksi kirkko.  Ainoa kirkko on nimeltään suureellisesti Pyhän Pietarin ja Paavalin kirkko ja se on hakenut muotonsa mistäpä muustakaan kuin Pietarinkirkosta.

Maailmannäyttelyä ei lopulta koskaan pidetty, koska toinen maailmansota tuli väliin. Alkuperäisen suunnitelman mukaan EURin oli tarkoitus yhdistää Rooma merenrantakaupunkiin Lidoon, mutta rakennustyöt keskeytettiin sodan vuoksi. Sotaan loppui myös Mussolinin ja fasismin kausi Italiassa ja sodan jälkeen rakennettiin valmiiksi Mussolinin hankkeesta vain kirkko, kongressikeskus Palazzo dei Congressi ja muut langattoman lennättimen keksijälle Guiglielmo Marconille omistetun obeliskia ympäröivät rakennukset. Vuoden 1960 olympialaisia varten EURiin rakennettiin myös urheiluhalli Palazzo dello Sport (Palalottomatica) ja muotonsa vuoksi nimen Fungo, sieni, saanut vesitorni sekä näyttävä Giardino delle Cascate tekovesiputouksineen. EURin keskellä olevalla tekojärvellä pidettiin olympialaisissa soutulajit. Sittemmin EURiin on rakennettu useita näyttäviä liiketaloja mm. erehdyttävästi Tähtien sodan Death Staria muistuttava Italian postin päätalo.

EURin ainoa kirkko, Pyhän Pietarin ja Paavalin kirkko.

EUR

Sieneksi kutsutun vesitornin "hatussa" on ravintola.

Kirsikankukkia ja vesiputouspuutarha

Säntillisten ja kieltämättä hieman luotaantyöntävien rakennusten lisäksi EURilla on kauniimpi puolensa. Kauniimpaa EURia edustaa viime toukokuussa 56 vuoden jälkeen yleisölle uudelleen avattu Giardino delle Cascate, vesiputouspuutarha suihkulähteineen. Sen näyttävä vesiputous ei ole luonnonputous, vaan yhtä lailla ihmisen tekemä kuin viereinen tekojärvikin.

Paras aika vierailla EURissa on kirsikankukkien aikaan maaliskuussa. Järven viereisessä puistossa kulkeva kirsikkapuiden reunustama Passeggiata Giapponese, japanilainen polku, on paras paikka ihailla kirsikoiden kukintaa koko Roomassa.

EURin puisto kirsikankukkien aikaan

Kirsikankukkia EURissa

EURin tekojärvi ja kirkko

Palalottomatica ja keinotekoinen vesiputous

Tekemistä EURissa

EUR_Museo della Civilta Romana

EUR ei ole pelkästään liike-elämän keskus, vaan se on myös varsin vauras ja vehreä asuinalue. Moni perhetuttavistamme asuu EURissa, sillä se on suosittu etenkin perheellisten expatrioottien keskuudessa, koska asunnot ovat suurempia ja nykyaikaisempia kuin lähempänä keskustaa. Taloyhtiöillä on isot piha-alueet ja joillakin jopa uima-allaskin ja EURista on metron ansiosta hyvät kulkuyhteydet. Lisäksi EUR tarjoaa vaikka mitä tekemistä vapaa-aikaan toisin kuin historiallinen keskusta. Seuraavassa muutamia esimerkkejä EURin vapaa-ajan tarjonnasta:

  • Palalottomatican konsertit ja urheilutapahtumat. Vuoden 1960 olympialaisiin rakennetussa Palazzo dello Sportissa eli PalaLottomaticassa pidetään urheilutapahtumien lisäksi konsertteja sen hyvän akustiikan vuoksi. Maailmantähdet menevät useimmiten Rooman sijaan Milanoon, mutta Palalottomaticassa voi käydä italialaisten pop-tähtien ja bändien konserteissa.
  • Museot. EURissa voi tutustua mm. posti- ja lennätinhistoriaan ja -laitteisiin Storico delle Poste e delle Telecomunicazioni museossa (varaus välttämätön) tai italialaisiin viihde- ja kansantaiteen pukuihin, esineisiin ja soittimiin 1500-luvulta nykyaikaan asti Museo Nazionale delle Arti e Tradizioni Popolarissa.  Museo Nazionale Preistorico Etnografico Luigi Pigorini vie esihistorialliseen aikaan ja MAME puolestaan keskiajalle.
  • Piscina delle Rose voi kiinnostaa kesän kuumimpina päivinä. Se on olympiamittainen (50 m) ulkouima-allas, jonka reunoille vuokrataan myös aurinkotuoleja ja -varjoja. Altaassa pidetään myös vesijumppa- ja -pyöräilytunteja. Uimalakki vaaditaan, mutta jos sellainen ei sattunut mukaan, niin niitä saa lainaksi. Avoinna 13.5. – 30.9. Koko päivän pääsymaksu oli vuonna 2017 16 euroa aikuisilta ja 10 € alle 10-vuotiailta lapsilta. Alle 6-vuotiaat ilmaiseksi (mutta paikalla ei muistaakseni ole lastenallasta).
  • Seikkailupuisto Eurpark.Vesitornin vieressä on kiipeilypuisto, jossa voi kiipeillä vaativuustasoltaan erilaisilla radoilla ilman aikarajaa. Puissa olevissa majoissa voi nauttia myös piknik-lounaan. Pääsymaksu 16 € aikuisilta, 12 € lapsilta.
  • Melominen järvellä. Jos mielii melomaan tai soutelemaan EURin tekojärvelle, se onnistuu, sillä rannalta voi vuokrata kajakin.
  • EUROMA 2 ja muut shoppailupaikat. EURissa on myös Euroopan suurin ostoskeskus Euroma 2. Älkää kysykö, miksi 2, kukaan ei tiedä, mitä ykköselle tapahtui. Mutta jos ei ole omaa autoa käytössä, paikan voi saman tien unohtaa, sillä julkisilla yhteydet sinne ovat olemattomat. Shoppailuhaluisille löytyy kyllä kauppoja myös muualta EURista.
  • Ravintolat ja baarit. EUR on täynnä myös hyviä ruokapaikkoja ja baareja. Tai näin olen kuullut kerrottavan, sillä itse olen käynyt siellä vain aperitivolla ja muutaman kerran kahvilla järven rannalla. Aperitivo oli hinta-laatu -suhteeltaan ainakin ihan toista luokkaa kuin Rooman keskustassa. Aperol spritz maksoi 6 euroa ja samalla hintaa sai hakea noutopöydästä juuri uunista tullutta pizzaa, salaatteja, leikkeleitä ja pikkuruisia pasta-annoksia. Ravintoloita ja baareja on etenkin Viale American varrella. Järven rannalla on viehättäviä ulkoterasseja. Testaamatta on myös Fungo-vesitornin ravintola, sieltä mahtaa olla upeat näkymät!
  • Gay Village ja muut bilepaikat. EUR on kuulemma myös villi biletyspaikka etenkin kesäaikaan. Tästäkään minulla ei valitettavasti ole omakohtaista kokemusta. Mutta kesällä järven ranta on yhtä isoa bailualuetta, jossa on klubeja ja live-musiikkia. Tunnetuin näistä lienee sateenkaariväen Gay Village, joka on avoinna kesäkuusta syyskuun loppuun.
  • Luneur Park. Useissa matkaoppaissa mainittu huvipuisto LunaPark on ollut kiinni vuodesta 2008. MUTTA joulun aikaan näin maailmanpyörän siellä pyörivän. Pienen haun perusteella EURin huvipuisto näkyisi olevan auki viikonloppuisin, mutta ihan varmaa tietoa minulla ei ole.
  • Tulossa: Sea Life Aquarium Roma. EURin Sea life -akvaariota on mainostettu pitkään ja hartaasti, mutta nyttemmin sen avaamisesta ovat kaikonneet jo päivämäärät. Ei harmainta hajua, mistä avaaminen kiikastaa ja milloin akvaario oikeasti avataan, mutta seuraan tilannetta.

No niin, houkutteliko tämä tutustumaan vähän toisenlaiseen Roomaan? Jos houkutteli, niin EURiin pääsee helposti metrolla B-linjalla. Lähimmäs Colosseo Quadrataa pääsee EUR Maglianan asemalta, kun taas EUR Palasport vie lähelle järveä ja kirsikkapuita.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

12 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Mekdes
Mekdes
6 years ago

Kyllä houkutteli! Ihana teksti! Olemme tulossa sinne maaliskuussa ja toivon että näemme nuo kirsikkapuut kukassa!

Martina
6 years ago

Vitsit että oli taas mielenkiinen juttu!

Jenna Valtari
6 years ago

Ensinnäkin – rakastan Italiaa <3 Just eilen katsoin houkuttelevia matkapaketteja Roomaan ja Venetsiaan lentodiilit-sivustolta. Viime kesänä oltiin Sardiniassa ja muutama vuosi takaperin tehtiin parin viikon roadtrip Toscanan ja Milanon alueella. Se ikonisin, eli Rooma, on kuitenkin vielä näkemättä!

Mika / Lähtöportti
6 years ago

Hauskaa kun kerroit mitä EUR pitää sisällään! Olen nähnyt Colosseo Quadraton bussin ikkunasta ja koko seutu on vaikuttanut sen verran luotaantyöntävältä, ettei ole tullut mieleenkään tutustua siihen paremmin. Nythän tämä alkoi kaikkine historioineen ja puutarhoineen kuulostaa yllättävän houkuttelevalta! Jotenkin tuli mieleen Nowa Huta, Krakovan kylkeen rakennettu kommunistinen mallikaupunki. Eri aate, mutta samankaltainen mahtipontisuus.

Tiitta Y
Tiitta Y
6 years ago

Kiitos tästä, joskus vielä EUR Rooman matkalla tavoitteena! Muutkin jutut olleet tosi kiinnostavia ja postikorttisi ihania piristyksiä!

Travelloverin Annika
6 years ago

Kartallahan tuo on ollut ja muistaakseni hotellit siellä huomattavasti keskustaa halvempia, eli nimi hyvinkin tuttu, mutta eipä ole tullut mentyä – juuri koska ei ole ollut mitään käsitystä, mitä siellä on. Sen verran olen kyllä käynyt, illalla pimeässä, kun olin PalaLottomaticassa Biacio Antonaccin konsertissa. Kirsikankukat voisivat olla hyvä syy, mutta niin paljon kuin tavallaan tuollainen rumakin kiehtoo, siis arkkitehtuuri, ei kukat, en ehkä sen takia menisi. Mutta tämä oli avartavaa. Kiitos.

Arsi Sulin
Arsi Sulin
5 years ago

Tänään käytiin EUR:ssa,erittäin mielenkiintoinen paikka ja kontrasti keskustaan melkoinen.Sen verran tietoa että ostoskeskus Euroma 2:seen pääsee kun menee B-metrolla Eur fermi-asemalle ja siitä pieni kävelymatka bussipysäkki stazione eur fermille ja ainakin bussi nro 700 menee euroma 2:sen ohi.

12
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x