Image Alt

Blog

Espanjalaiset portaat, paikallisten kohtauspaikka. Not.

Roomassa on paljon nähtävyyksiä, joissa olen käynyt kymmeniä kertoja ja joihin olen aina valmis lähtemään uudestaan. Näihin kuuluvat esimerkiksi Pantheon ja Piazza Navona turistipitoisuudestaan huolimatta.
Ja sitten on niitä toisia, joihin en suostu lähtemään kuin pakon alla. Tällainen nähtävyys on Espanjalaiset portaat, viralliselta nimeltään Scalinata della Trinità dei Monti.

Okei myönnetään, että tässä aurinkoisena päivänä näppäämässäni kännykkäkuvassa portaat ja sinistä taivasta vasten piirtyvät kirkontornit eivät kenties näytä maailman kamalimmalta paikalta. Itse Euroopan leveimmässä portaikossa tasanteineen ja niiden yläpäässä olevassa Trinità dei Monti-kirkossa ei olekaan mitään vikaa. Mutta matkaoppaiden tai erikielisten  Wikipedia-artikkeleiden hehkuttama hyvä paikka tarkkailla tyylikkäitä italialaisia tai paikallisten kohtaamispaikka se ei tasan ole. Miksi ihmeessä yksikään (meistä) paikallisista sopisi tapaamisen aukiolle, jossa koko ajan yritetään tyrkyttää puoliväkisin käteen ruusua (“ilmainen lahja sinulle, koska olet niin kaunis/ lapsesi niin suloinen. Tai tietysti jos haluat, niin voithan antaa vähän rahaakin, kun olen kovin köyhä ja kotona seitsemän nälkäistä lasta”)  tai huiveja/ kännykänkuoria/ kivasti katuun pläsähtävää limaa/ ilmaan lentävää vinkuvaa ropelia?? Mennäkseen ehkä johonkin lähellä olevaan ylihintaiseen turistirysään ravintolaan tai baariin?

Epäilemättä Espanjalaiset portaat on joskus ollut trendikäs hengailumesta, ainakin silloin, kun runoilijat Keats ja Shelley asuivat niillä hoodeilla ja paljon myöhemminkin: näkyväthän portaat Loma Roomassa -elokuvaklassikossakin. Mutta nykyään aukio portaineen on pahimman luokan turistirysä. Portailta näkee vain toisia turisteja ja vastapäisessä Versacessa shoppailevia rikkaita turisteja. Ja niitä rasittavia ruusukauppiaita ja muita kaupustelijoita. Surullista, mutta onneksi Roomassa riittää muita mukavia ja kauniita piazzoja ja puistoja, missä tavata.     

Miksi sitten tällä kertaa eksyin paikalle, jota yleensä välttelen parhaani mukaan? No, olin lähistöllä ja ajattelin käydä vilkaisemassa, onko portaille aina toukokuussa laitettavat atsaleat jo paikallaan. Tästä jokavuotisesta perinteestä kirjoitetaan myös siihen malliin, että syntyy kuva, että koko 138 portaan portaikko suunnilleen peittyy atsaleoihin (mikä olisi eittämättä upea näky). Todellisuudessa atsalearuukkuja ilmestyy vain keskimmäiselle tasanteelle ja pari portaikon reunoille. Odotuksiin nähden näkymä voi olla lievä pettymys.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x