Subscribe & Follow

Ravintoloita Roomassa

Da Cesare a Casaletto: hyvä trattoria Roomassa

29/08/2019

Tunnen toistuvasti pieniä huonon omantunnon pistoksia siitä, että blogissani on niin vähän ravintolavinkkejä Roomaan. Mainostanhan blogiani nimenomaan sillä, että siitä löytyy paikallisen tuntemia sisäpiirin vinkkejä Rooman ja hyvän ravintolan löytämisessä ne Rooman kaltaisessa kaupungissa ovat ehkä eniten tarpeen. Vaikka Roomassa saa hyvää ruokaa, niin helposti voi eksyä myös luokattoman huonoon ja/tai ylihintaiseen paikkaan, joista voi jäädä paha maku koko Rooman lomasta. Kirjaimellisesti. Tästä syystä käyn itsekin lähinnä samoissa, hyväksi havaituissa paikoissa, joista olen blogiinkin vinkannut esimerkiksi paljon luetussa Trasteveren ravintolaoppaassani. Mutta monta luottopaikkaa on vielä vinkkaamatta! Da Cesare al Casaletto on yksi näistä.

Gnocchi a cacio e pepe (Da Cesare)

 

Da Cesare on monen muunkin suosikki, sillä se mainitaan lähes aina, kun joku lehti tai sivusto listaa Rooman parhaimpia ravintoloita ja trattorioita (ks. esim. täältä ja täältä). Näin siitäkin huolimatta, että se sijaitsee turistien kannalta syrjässä eli täällä kotikulmillani Monteverdessä tai tarkemmin sanottuna Casalettossa, parinkymmenen minuutin ratikkamatkan päässä historiallisesta keskustasta lähellä Villa Pamphiljin puistoa.

Ja kyllä Da Cesare paikkansa noilla listoilla ansaitsee, sillä se on hyvä roomalainen trattoria, jonka roomalaiset klassikkopastat ja pääruoat kuuluvat kaupungin parhaimpiin. Carbonaran guanciale on juuri sopivan rapeaksi paistettua, eikä pecorino-juustossa ole säästelty. Suosikkipastani, yksinkertainen tonnarelli cacio e pepe sulaa suussa, mitä ei valitettavasti voi sanoa kaikkien ravintoloiden versioista. Eikä simpukkapastassakaan mitään vikaa ole. Nauhapastat ja gnocchit on tietenkin tehty paikan päällä. Pääruoista löytyy herkkuja etenkin quinto quarton eli sisäelinten ystäville. Minä pystyn harvoin vastustamaan coratellaa (lampaan maksasta ja sydämistä tehtyä pataa), kun näen sen listalla ja Cesaressa se on. Ravintolan coda alla vaccinara eli häränhäntäpata on myös hyvää.

Polpette di melanzane eli munakoisopyöryköitä.

Friteerattuja sardiineja ja mustekaloja

Alkuruoka- ja viinilista: Da Cesaren valttikortit

Da Cesare al Casaletton pasta- ja pääruokalistaa ei voi kehua erityisen omaperäiseksi, sillä 99 % roomalaisista ravintoloista tarjoaa ihan samoja roomalaisia erikoisuuksia – tosin kuten sanottu, Da Cesaren versiot ovat sieltä parhaimmasta päästä. Mutta Da Cesarella on yksi valttikortti, joka erottaa sen edukseen niin, että sinne todella kannattaa tulla kauempaakin:  sen alkuruokalista. Oikeastaan on vähän hämäävää puhua edes alkuruoista, sillä listalla ei ole mitään kevyitä pikku alkupaloja, vaan sen verran tuhteja annoksia, että niitä kannattaa tilata koko pöytäseurueen jaettavaksi. Jätän itse usein primot ja secondot väliin ja syön pelkkiä alkuruokia . Älkää siis antako kenenkään uskotella, ettei niin voi tehdä tai italialaiset pyörittävät silmiään! Tietenkin voi (kunhan tilaa useamman kuin yhden alkuruoan). Suosittelen etenkin taivaallista  gnocchi fritti in cacio e pepe  eli friteerattuja perunagnochit pecorino-juustokastikkeessa. Annoksesta riittää hyvinkin parille, kolmelle ruokailijalle ja puolikkaankin annoksen voi tilata. Kestosuosikkini on myös friteeratut merenelävät (mustekalat tai sardiinit), jotka tarjotaan paperituutista aivan kuin monissa rantabaareissakin.

Myös maailman paras kasvisruoka melanzane alla parmigiana löytyy useimmiten jostain syystä alkuruokalistalla, niin Da Cesaressakin. Da Cesaren versiossa tämä suussasulava munakoisovuoka on peitetty parmesaanilastuilla ja rucolalla. Munakoison ystävälle maistuu varmasti myös melanzane al arabbiata eli “vihaisessa” kastikkeessa munakoisokroketit. Kastikkeen vihaisuus tulee pienehköstä määrästä chiliä, joka tuo juuri sopivasti ryhtiä munakoisojen makeuteen. Sen sijaan Cesaren suosituin alkuruoka polpette di bollito ei tehnyt suurta vaikutusta.  Lihapulla mikä lihapulla, äiti tekee parempia.

Parmesania ei ole säästelty!

Da Cesare

Toinen Da Cesaren valteista on sen viinilista, jolta löytyy hyvä valikoima kohtuuhintaisia luomu- ja alkuviinejä. Tai näin olen antanut itselleni kertoa, sillä itsehän tilaan lähes aina talon viiniä. Sekin on Da Cesaressa huomattavasti keskivertoa parempaa ja toisin kuin yleensä, listalla on kerrottu myös sen alkuperä ja talon valkoviineissä taitaa olla jopa valinnan varaa.

Da Cesaresta saa myös pizzoja, mutta niidenkin kohdalla joudun luottamaan kuulopuheisiin ja näköhavaintoihin. Pöytiin kannetut ohutpohjaiset roomalaispizzat näyttivät kyllä hyviltä! Jälkiruoankin jätän useimmiten väliin, mutta tiramisu-barometrillä mitattuna ne ovat ihan ok, joskaan eivät mitenkään mieleenpainuvia.

Se vähän parempi paikallinen trattoria

Da Cesaren palvelu on ystävällistä, joskin usein kiireen vuoksi vähän hidasta. Paikka on siis hyvin suosittu ja ilman pöytävarausta sinne on illalla turha yrittää. Da Cesaren tuhdit pastat ja pääruoat sopivat paremmin talvi-aikaan, mutta paikka on minusta silti parhaimmillaan kesällä, sillä se on yksi Rooman ihanimmista paikoista syödä nimenomaan ulkona. Useimmiten ulkona syöminen ei ainakaan lounasaikaan ole Roomassa kuumuuden vuoksi käytännössä mahdollista, mutta Da Cesaren viiniköynnösten peittämällä terassilla lounas ulkona onnistuu myös aurinkoisena päivänä.

Da Cesare

Vaikka Da Cesaressa pääsee seuraamaan italialaisperheiden monen sukupolven pitkiä sunnuntailounaita, joilla puheen volyymi nousee sitä mukaa, kun viini virtaa laseihin, niin pelkästään paikallisia siellä ei näe. Edellä mainitut lukuisat maininnat Rooman parhaimpien ravintoloiden listoilla pitävät huolen, että paikalla on aina paljon myös turisteja – tai meitä Roomassa asuvia ulkomaalaisia. Muutenkaan Da Cesare ei ole ihan niin kansan paikka kuin vaikkapa Papetto, mutta ei siellä turhaa hienosteluakaan ole. Hyvä roomalainen trattoria.

Trattoria Da Cesare al Casaletto, Via del Casaletto 45 p. +39 06 536015 (pöytävaraus illalla välttämätön)

Avoinna ma – su 12:45 – 15:00 | 19:45 – 23:00. Huom. KIINNI KESKIVIIKKOISIN!

Ravintolaan pääsee helpoimmin raitiovaunulla numero 8 Piazza Venezialta, jää pois päätepysäkillä ja Da Cesare on heti vasemmalla. 


Haluaisitteko lisää näitä ravintolasuosituksia blogiin?

Tykkää ja jaa:

2
Leave a Reply

avatar
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Sari JärvinenAnna-Liisa Recent comment authors

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Anna-Liisa
Guest
Anna-Liisa

Hei!
Kiitos ravintola vinkistä, näitä kaipaan lisää. Käymme mieheni kanssa vuosittain Roomassa ja usein on vaikea löytää hyvää ruokapaikkaa. Paljon on paikkoja, joissa ruoka ei ole kummoistakaan ja on vielä ylihinnoiteltukkin. Seuraavan kerran kun tulemme käymme täällä ja syön vain alkupaloja, näyttivät tosi hyviltä. Myös nuo selkeät ohjeet miten ravintolaan pääsee on todella hyvät.

Sari Järvinen
Guest
Sari Järvinen

Kiitos vinkistä. Käydään myös kerran vuodessa Roomassa ja kiva saada suosituksia ruokapaikoista. Istun parhaillaan da Cesaressa vatsa täpö täynnä. Kannatti tulla!