Instagram

Rooma Rooman nähtävyydet

Ilmaiseksi Colosseumiin, Galleria Borgheseen, Capitoliumin museoihin ja kymmeniin muihin museoihin

02/04/2016

Miltä kuulostaisi ilmainen sisäänpääsy Colosseumiin, Forum Romanumiin, Capitoliumin museoihin tai Galleria Borghesesen taidemuseoon? Aika kivalta, eikö? Mutta ei liian hyvältä ollakseen totta, sillä näihin ja 300 muuhun Italian valtion museoon, puutarhaan ja arkeologiseen nähtävyyteen pääsee ilmaiseksi joka kuukauden ensimmäinen sunnuntai. Siis ilmaiseksi. Joka ikinen kuukausi.

susi
 
Kyseessä on Italian hallituksen aloite Domenica al Museo eli sunnuntai museossa, joka alkoi vuoden 2014 heinäkuussa, kun kulttuuriministeri esitti joukon ideoita, joilla saataisiin kansalaiset kiinnostumaan enemmän niistä taideaarteista, joita Italia on pullollaan. Ja mikäänhän ei saa jengiä liikkeelle yhtä tehokkaasti kuin se, että jotain saa ilmaiseksi (kuten ilmaisia ämpäreitä jonottavista suomalaisista olemme oppineet). Museot eivät kuitenkaan ole ilmaisia vain italialaiselle, vaan tästä edusta pääsevät nauttimaan ihan kaikki. Siis myös turistit.

Tietenkin ilmaisella sisäänpääsyllä on kääntöpuolensakin. Kuten voitte kuvitella, jonot kuuluisimpiin nähtävyyksiin ovat ilmaisina päivinä piiiiitkät ja ne ovat niin täynnä, ettei niitä taideaarteita ole hirveän miellyttävä katsella. Tämän sain huomata esimerkiksi viime kuussa, kun yritin päästä ystäväni kanssa katsomaan (uudestaan) aitoa Romulusta ja Remusta imettävää susipatsasta, Marcus Aureliusta ja Capitoliumin Venusta Capitoliumin museoon. Jono oli niin pitkä, eikä näyttänyt liikkuvan, että tulimme siihen tulokseen, että maksamme mieluummin 12 euron pääsymaksun, kun jään siihen sunnuntaita viettämään. Colosseumiin en edes yrittäisi.

Roomassa on kuitenkin kymmenittäin upeita “pienempiä” museoita, joissa on mainio vierailla juuri ilmaisena päivänä, ainakin jos olette yhtään kaltaisiani. Minä en nimittäin ole kovinkaan innostunut museoista, mutta tietenkin, jos ILMAISEKSI pääsee, niin…Tosin museovastaisuuteni on museo museolta murtumassa. Roomassa on kertakaikkiaan hienoja museoita. Esimerkiksi Centrale Montemartine Ostiensen kaupunginosassa on vanha sähkölämpökeskus, jossa on upeita antiikin patsaita – ja valtavia patsaan osia – vanhojen lämmityslaitteiden edessä. Kontrasti on vähintäänkin mielenkiintoinen. Myös Palazzo Altemps ja Palazzo Massimo ovat käymisen arvoisia, myös pääsymaksun kanssa!

jalka

11108955_814424941940473_3538308834499022697_n

Ihan kaikki Rooman museot eivät kuulu ilmaisen sisäänpääsyn piiriin, sillä osa niistä on yksityisiä ja Rooman kaupungin omistamia, joihin pääsee ilmaiseksi vain kaupungin asukkaat (sori). Lisäksi osaan tulee varata paikka etukäteen kuten esimerkiksi, jos haluaa päästä ilmaiseksi ihailemaan Berninin upeimpia veistoksia Galleria Borghesessa (varaukset vain puhelimitse  +39 06 06 32810). Mutta toisaalta: ilmainen sunnuntai museossa on voimassa kaikissa valtion museoissa ja puutarhoissa myös muualla Italiassa, esimerkiksi Firenzen Uffizin galleriassa tai upeassa satumaisessa Villa d’Estessa. Lista museoista,  jotka ovat ilmaisia kuukauden 1. sunnuntaina on täällä (vain italiaksi tietenkin). Sitä minäkin silmäilen nyt huomisen varalta.

Tykkää ja jaa:
 • Reply
  Ansku BCN
  04/04/2016 at 12:51

  Meillä on myös sama juttu täällä Barcelonassa eli kerran kuussa suurin osa museoista on ilmaisia. Ihan mahtavaa, tosin suosituimmat museot ovat tosiaan usein ihan täynnä ja siksi menenkin mieluummin johonkin pieniin museoihin, joihin ei ehkä muuten viitsisi maksaa sisäänpääsymaksua.

  Eksyin nyt ensi kertaa uudistuneeseen blogiisi, näyttää kivalta 🙂

 • Reply
  TripEconomy
  17/05/2016 at 10:25

  Tämä juttu on todella kiinnostava ja sen avulla matkasta tulee onnistunut ja nautittava.

  • Reply
   Heli
   18/05/2016 at 09:07

   Kiitos!

Leave a Reply