Image Alt

Blog

Bar San Calisto – suosikkibaarini Roomassa

Musta tuntuu, että Trasteveressa on vuosi vuodelta enemmän turisteja, aiemmin hyvää ruokaa tarjonneet ravintolat ovat huonontuneet ja pienentäneet annoksiaan ja vanhat kivijalkakaupat ja -baarit katoavat ja niiden tilalle tulee ylihintaista olutta tarjoavia paikkoja terasseineen. Olemme tosin ystäviemme kanssa puhuneet usein siitä, onko tämä oikeasti totta vai tuntuuko meistä vain siltä, kun olemme asuneet Roomassa pitempään ja myös vähemmän turistipitoisilla alueilla. Onneksi Trasteveressa on kaikkien Happy hour -kylttien ja sisäänheittäjien on yksi baari, johon voi luottaa: San Calisto. Vaikka se sijaitsee ihan Trasteveren sydämessä, se on pysynyt paikallaan ja jokseenkin samanlaisena jo seitsemän vuosikymmentä.

Bar San Caliston terassi

San Caliston seinää peittävät 70-luvun jalkapallotähtien kuvat

San Caliston seinää. Ei epäilystä, mitä joukkuetta täällä kannatetaan.

San Calisto on ehdottomasti lempibaarini Roomassa, vaikka se ei eroa mitenkään olennaisesti tuhansista muista Rooman (lähiö)baareista, joista saa kahvia ja cornettoja aamuisin, olutta ja tiukkaa viinaa iltaisin ja toisinaan myös jäätelöä ja pikkupurtavaa. Se siinä niin hienoa onkin: se on aidoista aidoin baari keskellä Rooman turistipitoisimpia alueita. San Calistossa ei saa artesaaniolutta (tai mitään muutakaan bisseä) hanasta, vaan 0,66 litran vetoisia Peroni-pulloja, yleensä ilman lasia. Rooman halvimpaan hintaan muuten. San Calistossa ei saa cocktaileja, mutta sen caffe corretto eli alkoholilla korjattu kahviplörö maksaa 1,40 €. San Calistossa ei puhuta baristasta, mutta sen kahvi on parempaa kuin suurimmassa osassa Rooman baareja. San Calistossa ei palvella englanniksi, mutta eipä vuosikymmeniä kassakoneen takana istuneen Marcellon Rooman murretta ymmärrä, vaikka italiaa osaisikin. San Caliston 70-luvun linoleumlattia ja seinällä olevat käpristyneet jalkapalloilijoiden kuvat ovat jotain, mihin yksikään retrotunnelmaa tavoitteleva sisustussuunnittelija ei pysty. (Vinkki: San Calistoon ei välttämättä kannata mennä Lazion väreissä.) Ei San Calistossa tosin juuri sisätiloissa espresson nauttimista lukuun ottamatta oleskella, vaan asiakkaat hakeutuvat sen terassille, jossa mukulakivien päällä  muutama elämää nähnyt puupöytä ja muovituoleja.

Terassi tarjoaakin Rooman parhaimman paikan ihmisten tarkkailuun. San Caliston asiakaskunta on ehkä Rooman kirjavin. Aamukahvia ja cornettoa nauttivat rinnakkain töihin matkalla olevat liikemiehet puvuissaan ja vanhat mummot kotitakeissaan. Päivän mittaan baarissa piipahtaa niin turisteja kuin paikallisiakin. Iltapäivällä koululaiset – ja heidän vanhempansa – tulevat nauttimaan talvisin San Caliston legendaarista kuumaa suklaata ja kesäisin vielä legendaarisempaa (ja Rooman halvinta) jäätelöä, jota pyöräytetään kannellisista terässäiliöistä jo kauan ennen kuin ne tulivat trendikkäiden gelaterioiden tunnusmerkiksi.   Alkuillasta vanhat miehet pelaavat korttia baarin eteen siirtämällään pöydällä.  Illan suussa viereisellä Piazza Santa Maria di Trasteverella kerjännyt ontuva kerjäläisnainen kokee jokailtaisen ihmeparanemisen ja käyttää rahat (kaupungin halvimpaan) Peroni-olutpulloon. Etenkin kesäiltaisin San Caliston asiakkaat levittäytyvät olutpulloineen koko piazzalle. Osa San Caliston hienoutta on se, että sen terassilla viihtyvät niin laitapuolen kulkijat kuin hyväosaiset turistitkin, taiteilijat ja tavalliset ihmiset, nuoret ja vanhat.
Rouvat drinksulla San Caliston edessä

San Caliston terassi käy nopeasti ahtaaksi, mutta sitten voi siirtyä sen ulkopuolelle.

Gelatoa ja spritz.

San Calistossa kaikki käy, myös gelato ja spritz.

San Calistossa olut nautitaan pullosta

San Caliston hinnasto

Gelatoa säiliöistä

san calisto sisältä

Siis San Calisto, yhdellä ällällä kuten baarin Instagram-tili korostaa, sillä sen verran on Bar San Calistokin siirtynyt some-aikaan. Saman tilin profiilikuvauksessa tosin mainitaan, että “Marcello segue nessuno”, Marcello ei seuraa ketään. Ja hyvä niin.

Bar San Calisto, Piazza San Calisto (50 m Piazza di Santa Maria in Trasteverelta), auki ma – pe 06 – 02. Kiinni sunnuntaisin.

 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
emmi
emmi
8 years ago

Moi! Olen lähdössä pian Roomaan, olisko sulla linkata sivua mistä sais hyvään hintaan ostettua etukäteen lippua perusnähtävyyksiin?:)

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x