5 hyvää syytä tulla Roomaan talvella

Rooma talvella

Mielikuviin Roomasta liitetään usein aurinko, lämpö, terassilla istuskelu ja kivikujilla kiertelyn lomassa gelatolle pistäytyminen ja siksi Rooman loma varataankin useimmiten kevääksi, kesäksi tai alkusyksyksi. Niin hienoa kuin Roomassa juuri noista syistä keväisin ja kesäisin onkin – vaikka idyllinen mielikuva voi toisaalta rakoilla, kun jonottaa helteessä nähtävyyksiin (tai sitä jäätelöä) – niin Ikuinen kaupunki on aika ihana talvellakin. Tässä viisi syytä, jotka ehkä saavat harkitsemaan lomaa Roomassa myös talvikuukausina.

1. Vähemmän ihmisiä, vähemmän jonoja

Roomassa ei ole oikeastaan off-kautta, sillä täällä on aina turisteja, suosituimpiin aikoihin liikaakin. Tammikuussa kaduilla mahtuu kulkemaan, Colosseumiin ja Pietarin kirkkoon saattaa päästä pienellä jonotuksella, Sikstuksen kappelin kattofreskoja voi ihailla rauhassa penkillä istuen (kyllä, siellä on penkit sitä varten, mutta niitä ei useimmiten tungokselta huomaa saati saa istumapaikkaa) ja Trevin suihkulähteen ja muut kuuluisat nähtävyydet voi nähdä ihan oikeasti, eikä vain jonkun selän takaa. Roomassa on siis talvella enemmän tilaa hengittää.

Kuva, jonka Heli (@kukkulalta) julkaisi

2. Sää

Okei, talvella Roomassa voi olla jopa pari astetta pakkasta ja usein sataakin, mutta tavallisimmin päivälämpötila on 10 asteen liepeillä ja ylikin. Mikä on mainio keli nähtävyyksien kiertämiseen. Jo huhtikuussa varjoton Forum Romanum ja Rooman mäkiset kadut voivat olla tukalia kulkea, kuumista kesäkuukausista puhumattakaan. Roomassa joutuu ylipäätään kävelemään aika paljon ja talvella se on miellyttävämpää. Myös Rooman lukuisissa ihastuttavissa puistoissa voi tehdä talvella kunnollisia kävelylenkkejä, nehän ovat vihreitä talvellakin. Ja jos sataa, niin voi hyvällä omallatunnolla mennä sisään johonkin Rooman monista museoista, kirkoista tai vaikka nauttimaan kuumaa suklaata tai crepsejä johonkin baariin.

Kuva, jonka Heli (@kukkulalta) julkaisi

 

3. Roomalainen keittiö

Luulisi, että roomalainen ruoka olisi aina hyvä syy tulla Roomaan, mutta tosi asiassa roomalaisen keittiön klassikot ovat niin tuhteja, etteivät ne helteellä oikein uppoa.  Sen sijaan bucatini all’amatriciana , spaghetti alla carbonara tai cacio e pepe on kuin tehty kylmiä tai sateisia talvipäiviä varten.

Kuva, jonka Heli (@kukkulalta) julkaisi

4. Artisokat, appelsiinit ja muut kauden vihannekset ja hedelmät

Artisokkakausi on parhaimmillaan alkuvuodesta ja silloin niitä kannattaa ihastella toreilla ja syödä ravintoloissa. Nykyään tosin carciofi alla romanaa (artisokkaa roomalaiseen tapaan) tai carciofi a giudiaa (artisokkaa juutalaiseen tapaan) saa turistien vaatimuksesta ympäri vuoden. Mutta vain alkuvuodesta ne on tehty oikeista roomalaisista artisokista ja niiden maku on parhaimmillaan.

Italiassa tulee muutenkin tietoiseksi siitä, että myös “etelän hetelmillä” on omat satokautensa siinä kuin mustikoilla ja puolukoillakin. Talvi on sitrushedelmien – klementiinien ja erilaisten appelsiinien – aikaa. Ne ovat silloin mehukkaimmillaan ja maku ihan toista luokkaa kuin vaikkapa kesällä (jos niitä silloin onnistuu saamaan). Ero on suunnilleen sama kuin heinäkuussa ostettujen kotimaisten mansikoiden ja tammikuussa ostettujen tuontimansikoiden välillä Suomessa!

Talvi on myös paras aika vierailla Savellon appelsiinipuutarhassa ja muutenkin appelsiineja, klementiinejä ja sitruunoita notkuvia puita voi bongata siellä täällä Roomassa.

Kuva, jonka Heli (@kukkulalta) julkaisi

5. Majoitus ja lennot ovat edullisempia

Joululomienn jälkeen lentoyhtiöt myyvät lentoja myös Roomaan halvemmalla ja hotelliöiden hinnat ovat alhaisimmillaan. Ero on huomattava, ellei ole varannut lentojaan ja majoitusta hyvissä ajoin.
Tämän postauksen talviset kuvat Roomasta kuvat olen julkaissut aiemmin Instagramissa. Tämä blogikirjoitus on osa Instagram Travel Thursday -tempausta, jonka järjestäjinä toimivat RIMMA+LAURA -matkablogi, Travellover ja Muru Mou-matkablogi. 
Tykkää ja jaa:

12 Comment

 1. Olen käynyt Roomassa tammi-, huhti- ja heinäkuussa, ja olen täysin samaa mieltä talven erinomaisuudesta. Kaupungissa mahtuu huomattavasti paremmin kulkemaan, esimerkiksi Pietarinkirkon kupoliin sattui meidän kanssa vain yksi nunna. Sääkin on hyvällä tuurilla suomalaiselle jo kovin keväisen tuntuinen. Hyvä huomio tuokin, että raskaat ruoat maistuvat paremmin talvella. Cacio e pepeä sekä saltimboccaa täytyy saada jokaisella Rooman-matkalla 🙂

  1. kukkulalta says: Vastaa

   Moi. Pitäisköhän munkin nyt vihdoin koittaa käyntiä kupoliin? Siellä on aina ollut niin hirveät jonot, etten ole viitsinyt jäädä jonoon (kun ei ole rajallinen aika Roomassa). Unohdin mainita vielä valon: se on ihan toisenlainen talvella! Sää voi olla tosiaan hyvinkin keväinen ja usein aurinkoinen, alkuviikosta – siis tammi-, helmikuun taitteessa – täällä oli kummallinen lämpöaalto, 19 astetta lämmintä.

 2. Koo says: Vastaa

  Kiitoksia tästä! Sain joululahjaksi matkan Roomaan ja reissu on edessä parin viikon päästä. Harmi että aikaa on vain pidennetty viikonloppu mutta toivottavasti nähtävyyksiin pääsisi talviaikaan vähemmällä jonottamisella. Odotan jo italialaista jäätelöä ja toivottavasti näkisin appelsiinipuita jossain päin kaupunkia..

  1. kukkulalta says: Vastaa

   Hei, hieno joululahja 🙂 Pitkässä viikonlopussa ehtii nähdä vaikka mitä, Rooma on aika kompakti kaupunki. Jäätelöä saa aina ja suosittelen käymään Savellon appelsiinipuutarhassa (Aventinon kukkulalla, Circo Massimosta ylöspäin): sieltä on hieno näköala Rooman yli. Viime viikolla Colosseumille ei näyttänyt olevan yhtään jonoa Palatinon sisäänkäynnillä (Colosseumilta Circo Massimon suuntaan). Olethan lukenut myös nämä muut käytännön vinkit?

 3. Vaikka elokuussakin Rooma oli, kaikesta turistipaljoudesta huolimatta, todella kiva kaupunki, niin luulenpa, että tykkäisin siitä enemmän juurikin näin hiljaisempina kuukausina. Sama se on meillä täällä Barcelonassa: talvella on paljon rauhallisempaa, edullisempaa ja myös rennompaa ja helpompaa näin paikallisen silmin, kun se turistihulina on pois.

 4. Tämä oli aivan mainio postaus! Meinasin muutama viikko sitten varata Rooman-matkan, kun ihan tosi halvalla ois saanut, mutta annoin sitten mennä sivu suun. Nyt harmittaa! 🙂 Rooma on mulle vielä kokonaan käymätön kohde, vaikka kaikki tiet sinne kuulemma vievätkin. Eikä huippusesongin turistimassat todellakaan houkuttele tätä matkailijaa! Nyt tarvii pitää silmät auki äkkilähtöjen varalta. Kiva löytö tämä sun blogi, tämä oli mulle jostakin syystä ihan uusi tuttavuus! 🙂

 5. Mä olen käynyt Roomassa kolme kertaa, kaksi kesällä ja yhden kerran lokakuussa ja lokakuun reissu oli ehdottomasti parhain juuri sen syyn takia ettei siellä ollut niin suuri tungos sentään kun kesäisin…kesällä se meno meni jo jossain vaiheessa aika ahdistavaksi kun turisteja oli niin paljon!

 6. Tiina says: Vastaa

  Ihan totta, me kävimme viime joulukuussa Roomassa ja ajankohta oli loistava niin majoituksen, sään ja turistimäärän osalta. Yksi päivä oli itseasiassa niin lämmin, että nautiskelimme lämpimästä auringosta tuolla samaisella suihkulähteellä yli tunnin. Ihastuin myös Largo di Torre Argentinan kulkukissojen pelastuskeskukseen ja kasvisruokatarjontaan 🙂

 7. Anonyymi says: Vastaa

  Olipa kiva lukea Roomasta talvella. Itse suunnitellut matkaa sinne maaliskuun alkuun ja vähän mietityttänyt sää, että uskaltaako tuohon aikaan tulla jos sää on huonoa.

 8. Heli says: Vastaa

  Lokakuu on mun suosikkikuukausia Roomassa!

 9. Marika says: Vastaa

  Kiitos pizzeriavinkistä Trasteveressa! Parin viikon päästä saatetaan hyvinkin käydä testaamassa, kun majapaikkakin on samassa kaupunginosassa.

  1. Heli says: Vastaa

   Olepa hyvä (vaikka nyt en ihan muista, mitä pizzeriaa olen suositellut :-)). Trasteveressa kannattaa käydä myös luottoravintolassani Le mani in pastassa.